Utfor med ski eller sykkel?

Downhill er mer enn bare utfor med ski eller utfor med sykkel. Vi er godt kjent med slalåm og utfor. Nordmenn elsker vinteridretter og ski. Mange entusiaster bruker et vidt utvalg av ski i bakkene. Det er freeski, slalomski, utforski, Randonee og Telemark. Innen sykling er det og forskjeller. Sykler og utstyr er av visse kvaliteter på grunn av røffe forhold i syklingen. Utfor, eller alpin er artig for alle.

Utstyr og behov

Uansett hvilken skiaktivitet du velger er mye av utstyret og skiene ulike. Når vinterferien og hytta venter, er det trygt og godt å vite at Tibber tar seg av varmen og strømmen. Hverken hus eller hytte føles godt når det er kaldt ute. Som med ski utstyr er det viktig at alt er som det skal. Dette gjelder enten det er støvlene eller hjelmen. Det er viktig å bruke litt tid på sikkerhet og oppførsel i bakkene og fjelltoppene en ferdes. Godt skivett må vises uansett hvor en ferdes. Nedover og utforbakker er hyppig brukt. De er tilpasset ulike nivåer, selv i familiebakken.

Utfor med sykkel og ski spennende. Fart i bakkene på skiene røsker godt tak i deg. De flinkeste i verden får alle ting “ski” til å virke enkelt! Selv om det sies at vi er født med ski på beina, er det gøy å prøve mer utradisjonelle aktiviteter som randonee, Telemark ski, og hvorfor ikke snøbrett? Mange gleder i kalde snø omgivelser og fra høye topper uansett hva du velger.

Randonee eller motbakke sport?

Randonee er ikke nytt, men vinner stadige terreng. Flere får øynene opp for denne aktiviteten. Du går på ski der hælen er løsna. Feller brukes opp motbakkene og høydene til fjelltoppen. Nedover glir du på skiene. På engelsk blir det kalt Ski Touring. Aktiviteten har ulike navn i Norge, som Topptur, Alpin Skibestigning, Alpin Skiferd, Randonee, Motbakke Sport og Felletur. Navn diskuteres fortsatt! Randonee er originalt et feilstava fransk ord, randonnée. Ordet betyr tur. Det kan ikke med sikkerhet fastlegges hvorfor randonee ble brukt, eller når det begynte å spre seg på folkemunne.

Vær og føre

Norge er kjent for flott natur og massevis av snødekte høyder, åser og fjell. Terreng for topp fart og spenning er mulig. Selv en nybegynner finner fort trivsel med det hele. Det er flotte steder med ulike utleie muligheter om du ikke vet hva du helt vil trives med. Dette gjelder skityper, hjelmer, staver, brett og andre ting du trenger. Både ski og sykling krever sikkert og rett utstyr.

Spenn på deg skia og ha en fantastisk dag i utforbakken!

mts_howto